Gyülekezetlátogatás

Egyik barátomnak most nagyon szüksége van keresztény közösségre, így elhatároztam, hogy nézek neki egyet. Így ma végül eljutottunk a Hegyen Épült Város gyülekezetbe. Nekem elég messze van, s kicsit nehézkesen találtunk oda. Bár ez utóbbi az én hibám volt inkább. Rosszul emlékeztem a házszámra. Érdekesség, hogy odafelé a Kossuth Lajos utcában is volt valami nagyobb rendezvény, először azt hittük, hogy rosszul van megadva a cím. Ugyanis a gyülekezet a Kossuth Lajos utca tulajdonképpeni folytatásában van a Pinceszer utcában. A honlapon megadott térkép ráadásul Solymár felől segít inkább. De összességében minden rendben volt, csak már az utcában kellett felhívni a feleségemet, hogy mi is a házszám.

Végül a 16 órai kezdés után kb. 10 perccel érkeztünk meg, dicsőítés közben. Jó pont, ezek szerint pontosak voltak, ellentétben velünk. :) 

A dicsőítésről. Nekem kicsit hiányzott a dob. Valószínűleg a zenekarnak is, mert itt-ott elcsúszni véltem. Nem zavaró módon, messze jobb volt, mintha mondjuk a dob elnyomja az egészet. Éppen csak azért tűnt fel, mert kifejezetten figyeltem. Állítólag új gitár volt, mert megdicsérték, hogy szép hangja volt. És tényleg. Nekem a cselló is nagyon tetszett. A hölgyek jól énekeltek, csak szerintem a férfihangnak kicsit magas volt a hangfekvés. Az egyik hölgyet mintha korábban láttam volna a HGY-ben, de lehet, hogy tévedek. Nem minden dalt ismertem. Túl sok kritikusat nem tudok róluk mondani. Összességében tetszett a dicséret.

Mint kiderült, valami változásba sikerült éppen belecsöppennünk. Az elmúlt alkalmakkor fordult elő először a hét éve működő gyülekezetben, hogy egész konkrét szabadulások történtek. A dicséret utáni szakaszban gyakorlatilag erről szóltak a beszámolók. Kivel, mi, hogyan történt, s mennyire meglepett ez az egész mindenkit.

Aztán ima, dicséret tovább. Közben még voltak néhányan, akik imát kértek. Fényes Lóránd - a gyülekezet pásztora - félrevonult velük.

A dicséret után Mike Tamás prédikált arról, hogy az egyházban teljesen félre értik a Róma levél 12,1-2-t.

 

Róm. 12,1-2

Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket. És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.

Nem fogom elemezni a prédikációt. Bele tudnék-e kötni? Én ne tudnék? ;) A mondanivaló lényegével viszont egyetértettem. Az meg szerintem nagyon fontos, hogy egyetlen prédikációból nem vonható le se pro se kontra semmilyen következtetés a gyülekezet általános beállítottságáról. Ugyanis simán előfordulhat, hogy annak a gyülekezetnek most épp olyan üzenetre van szüksége, amit épp elmond valaki, s lehet, hogy az én vájt fülem meg tudja mondani, hogy mi benne a veszély, viszont az a veszély lehet, hogy abban a gyülekezetben nem áll fenn. Lehet, hogy kicsit bonyolultnak érzed, amit most írtam, emészd egy kicsit, rájössz, hogy tökigazam van.

A lényeg. Mike Tamás prédikációja átjött. Mondanivalójával egyet tudtam érteni. Aki ennél többet akar, az vagy menjen el, vagy, ha elérhető lesz a honlapjukon, töltse le.

Más kérdés, hogy a prédikáció, mint mai műfaj szerintem koránt sem bibliai. Erről volt már egyszer jó beszélgetés Sytka blogjában, ami sajnos elveszett a bitek tengerében a freeblog "jó voltából". Át is költözött új helyre

Amit hangulatilag el tudok mondani az az, hogy szerintem van ebben a közösségben jövő. Ezt leginkább Fényes Lórándra alapozva mondom. Jó szívvel áll hozzá a dolgokhoz. Rokon lelkek vagyunk állítólag, mert ő is szkeptikus. Szerintem aki mondjuk egy évtizednyi karizmatikus múlttal nem válik legalább kicsit szkeptikussá, az beteg. Én meg ultra-szkeptikus vagyok. :) Rokonszenves, ahogy az emberekhez áll hozzá. Írhatnék néhány példát, de inkább el kell menni, megnézni.

Az istentisztelet végén az a meglepetés ért, hogy Fényes Lóránd nemcsak emlékezett rám (járt már ebben a blogban egy HÉV prédikáció kapcsán), hanem kifejezetten örült nekem. S mint kiderült másutt is követte valamilyen szinten munkásságomat. Ehhez képest biztató, hogy szívesen lát máskor is. :)

UPDATE 2011.12.04

Tegnap Lóránd beszélt. Remélem, fenn lesz majd a honlapjukon, mert nagyon ajánlott. S ha lesz mit, linkelni is fogom. Nem azért, mert valami vadi új dolgot mondott volna. Sőt amit mondott, az alapvetően a gyülekezetnek szólt, de éppen ezért. Meg lehet látni benne, hogy hogyan kezeli a gyülekezetet. S szerintem rendben van.

Kiderült, hogy a zenekar ebben a formában csak rövid ideje áll fenn, így amit fentebb írtam erősen ezzel kitétellel kezelendő. Bár megjegyzem, akik engem olvasni szoktak, azokat valószínűleg ez a része érdekli legkevésbé. Azaz nem igényelnek maximálisan professzionális dicséret szolgálatot.

Alább a komentekben volt szó a HÉV fórumáról, s bíráltam net2rist hozzáállását. Megbeszéltük élőben. Mint kiderült, volt azért előzménye is a dolognak, személyes ismeretség is áll a beszélgetés mögött. Ez a hozzáállásáról alkotott véleményemet megváltoztatta.

Tanulság nekem: ha egy kisebb közösség oldalára tévedek, vegyem számításba, hogy nem feltétlenül csak annyi a történet, ami ott látszik.

Tanulság neki: tulajdonképpen ugyanez, csak fordítva. Ha ír egy nyilvános fórumon, vegye számításba, hogy nemcsak olyanok olvassák, akik beavatottak a részletekbe is.

 

UPDATE 2011.12.08

Felkerült a honlapra a fentebb említett beszéd. Közvetlenül nem lehet linkelni. A december 3-ai "Kárnak ítélek mindent Krisztusért" című prófétálás. Megjegyzés: prófétálás= embereknek beszél épülésre, intésre és vigasztalásra (1Kor. 14,3).

http://www.hegyenepultvaros.hu/gyulekezetrol_tanitasok.html